اعمال مخصوص شب های قدر(شب نوزدهم ، بیست و یکم و بیست و سوم ماه مبارک رمضان)
 
 


مسجد خیابان رودکی تهران (سلسبیل)

اعمال مخصوص شب های قدر(شب نوزدهم ، بیست و یکم و بیست و سوم ماه مبارک رمضان)

اعمال مخصوص شب نوزدهم ماه رمضان

اولین شب قدر

  

1- صد مرتبه اَسْتَغْفِرُاللّهَ رَبّى وَ اَتُوبُ اِلَیْهِ

  

2- صد مرتبه اَللّهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ اَمیرِ الْمُؤْمِنینَ

  

3- بخواند دعاء یا ذَاالَّذى کانَ

  

یَا ذَا الَّذِی کَانَ قَبْلَ کُلِّ شَیْ‏ءٍ ثُمَّ خَلَقَ کُلَّ شَیْ‏ءٍ ثُمَّ یَبْقَى وَ یَفْنَى کُلُّ شَیْ‏ءٍ یَا ذَا الَّذِی لَیْسَ کَمِثْلِهِ شَیْ‏ءٌ وَ یَا ذَا الَّذِی لَیْسَ فِی السَّمَاوَاتِ الْعُلَى وَ لاَ فِی الْأَرَضِینَ السُّفْلَى وَ لاَ فَوْقَهُنَّ وَ لاَ تَحْتَهُنَّ وَ لاَ بَیْنَهُنَّ إِلَهٌ یُعْبَدُ غَیْرُهُ لَکَ الْحَمْدُ حَمْداً لاَ یَقْوَى عَلَى إِحْصَائِهِ إِلاَّ أَنْتَ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلاَةً لاَ یَقْوَى عَلَى إِحْصَائِهَا إِلاَّ أَنْتَ 

اى آنکه پیش از هر چیز بوده سپس هر چیز را آفرید و او باقى است و هر چیز فانى شود اى آنکه بمانند او چیزى نیست اى آنکه در آسمانهاى بلند و نه در زمینهاى پست  و نه بالاى آنها و نه در زیر آنها و نه در میان آنها معبود به حقى که پرستش شود جز او نیست

 ‏حمد مر تر است آن سپاس که جز تو کس نتواند آن را شمرد پس درود فرست بر محمد (ص) و آل محمد درودى که جز تو کس نتواند آن را شمرد  

4- بخواند : اَللّهُمَّ اْجْعَلْ فیما تَقْضى وَتُقَدِّرُ مِنَ الاْمْرِ الْمَحْتُومِ وَفیما تَفْرُقُ مِنَ الاْمْرِ الحَکیمِ فى لَیْلَةِ الْقَدْرِ وَفِى الْقَضاَّءِ الَّذى لا یُرَدُّ وَلا یُبَدَّلُ اَنْ تَکْتُبَنى مِنْ حُجّاجِ بَیْتِکَ الْحَرامِ الْمَبْرُورِ حَجُّهُمُ الْمَشْکُورِ سَعْیُهُمُ الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمُ الْمُکَفَّرِ عَنْهُمْ سَیِّئاتُهُمْ وَاجْعَلْ فیما تَقْضى وَتُقَدِّرُ اَنْ تُطیلَ عُمْرى وَتُوَسِّعَ عَلَىَّ فى رِزْقى وَتَفْعَلَ بى کَذا وَکَذا 

خدایا قرار ده در آنچه حکم کرده و مقدر فرموده اى از سرنوشت حتمىو در آنچه جدا کنى از فرمان حکیمانه ات در شب قدر و در آن قضا و قدرى که برگشت وتغییر و تبدیلى ندارد که نام مرا در زمره حاجیان خانه محترمت (کعبه ) بنویسى آنان که حجشانمقبول و سعیشان مورد تقدیر و گناهانشان آمرزیده و کردار بدشان بخشوده شده است و قرار دهدر آنچه مقدر فرموده اى که عمر مرا طولانى کرده و روزیم را وسیع گردانىو درباره ام چنین و چنان کنى ...

 

 

اعمال شب بیست ویکم ماه مبارک رمضان(شب قدر)

 

 فضیلتش زیادتر از شب نوزدهم است و اعمال آن شب عبارتند از:

 

 غسل مقارن غروب آفتاب و إحیاء این شب

 

 زیارت امام حسین(ع)

 

 نماز دو رکعتی ،بعد از حمد 7مرتبه توحید وبعد از فراغ70 مرتبه استغفرالله واتوب الیه

 

 خواندن دعای جوشن کبیر وقرآن بر سر گرفتن

 

 صد رکعت نماز و از این شب شروع کند به دعاهای شبهای دهه آخر- و4 دعای کوچک که در مفاتیح الجنان در اعمال این شب موجود است-را به جا آ ورد.

 

 در روایت تأکید شده در غسل واحیاء و جد وجهد در عبادت این شب و شب بیست وسوم وآنکه شب قدر یکی از این دو شب است، ودر چند روایت است که از معصوم سوال کردند که :معین فرماییدشب قدر کدام یک از این دو شب است؟ تعیین نکردند.

  

 اعمال مخصوصه:

 

 1- دعایی که کفعمی از سید ابن باقی نقل کرده ودر مفاتیح آمده.

 

 شیخ کلینی روایت کرده که حضرت باقر(ع) در شب 21و23 دعا میخواند تا نیمه شب و بعد از آن شروع می نمود به نماز خواندن. ودر هر شب از شبهای این دهه غسل مستحب است.

 در این شب واقع شد شهادت مولای ما حضرت امیرالمومنین(ع) ودر این شب تجدید میشود احزان آل محمد(ص).

 

 2- شیخ مفید(ره) فرموده که: درین شب

 

 صلوات بسیار بفرستد وسعی وکوشش کند در نفرین بر ظالمان آل محمد(ص)

 

 ولعن برقاتل امیر المومنان(ع)

 

 3- روز بیست ویکم روز شهادت حضرت علی(ع) و مناسب است زیارت حضرت علی (ع)

 

اعمال مخصوص شب بیست و سوم ماه رمضان

 مجموعه: اعمال مستحبی 

«« آنچه مخصوص شب بيست و سوم است »». 

الف ـ تأكيد بر غسل.به نقل از بريد بن معاويه : « ديدم امام صادق عليه السلام در شببيست و سوم از ماه رمضان غسل كرد: يك بار در اوّل شب ، يك بار هم در آخر آن .» (1)

 ب ـ تأكيد بر شب زنده دارى 

1- امام على عليه السلام: 

« پيامبر خدا در دهه آخر ماه رمضان ، بستر خود را جمع مى كرد و كمرش را مى بست و شب بيست و سوم ، خانواده خود را بيدار مى كرد. 

و در آن شب ، به صورت خفتگان ، آب مى پاشيد ». (2) 

2- دعائم الإسلام: فاطمه عليهاالسلام نمى گذاشت كه كسى از خانواده اش در آن شب (شب بيست و سوم) بخوابد و [ خواب] آنان را با كم خوردن درمان مى كرد و از روز براى آن شب ، آماده مى شد و مى فرمود: «محروم ، كسى است كه از خير آن بى بهره بماند». (3) 

3- الإقبال ـ به نقل از جميل و هشام و حفص ـ  

« امام صادق عليه السلام به سختى بيمار شد. چون شب بيست و سوم فرا رسيد ، به غلامان خود دستور داد او را به مسجد بردند و آن شب را در مسجد بود.» (4) 

ج ـ تأكيد بر صد ركعت نماز 

1- امام باقر عليه السلام: « هر كس شب بيست و سوم ماه رمضان را زنده بدارد و در آن صد ركعت نماز بخواند ، خداوندْ در زندگى اوگشايش مى دهد و كار دشمنان او را خود بر عهده مى گيرد و او را از غرق شدن ، زير آوار ماندن ، سرقت ، و از شرّ دنيا مصون مى دارد و وحشت نكير و منكر را از او بر مى دارد ، و او در حالى از گور خويش بيرون مى آيد كه نورش بر اهل رستاخيز مى تابد ، و نامه عملش را به دست راستش مى دهند و رهايى از آتش و عبور بر صراط و ايمنى از عذاب را براى او مى نويسند و بدون حساب وارد بهشت مى شود و در بهشت ، از همنشينان پيامبران و صدّيقان و شهيدان و صالحان قرار داده مى شود و آنان چه نيكو همنشينانى اند! (5) 

2- امام صادق عليه السلام: « مستحب است در آن شب صد ركعت نماز خوانده شود ، در هر ركعت: يك بار «حمد» و ده بار سوره «قل هو اللّه أحد».

(6) 

د ـ تأكيد بر زيارت امام حسين عليه السلام 

1- امام رضا عليه السلام: 

كسى كه در ماه رمضان ، امام حسين عليه السلام را زيارت مى كند ، مواظب باشد كه نزد قبر آن امام بودن را در شب جُهَنى از دست ندهد ،و آن ، شب بيست و سوم است؛ شبى كه اميد است شب قدر باشد. (7)

  

2- امام جواد عليه السلام: « هر كس در شب بيست و سوم ماه رمضان ، امام حسين عليه السلام را زيارت كند ـ همان شبى كه اميد است شب قدر باشدو در آن شب ، هر كار حكمت آميزى فيصله مى يابد ـ روح هاى بيست و چهار هزار فرشته و پيامبر با او مصافحه مى كنند ، كه همگى از خداوندْ اذن مى گيرندكه آن شب ، حسين عليه السلام را زيارت كنند. » (8)

  

ه ـخواندن سوره هاى عنكبوت ، روم و دُخان

 

امام صادق عليه السلام ـ خطاب به ابو بصير ـ

« هر كس دو سوره عنكبوت و روم را در ماه رمضان ، در شب بيست و سوم بخواند ، به خدا قسم ـ اى ابو محمّد ـ او از اهل بهشت است و هرگز در اين سخن استثنا نمى كنم و نمى ترسم كه خداوند ، در اين سوگند گناهى بر من بنويسد.

 اين دو سوره نزد خداوند ، جايگاهى والا دارند.» (9) 

الإقبال: و از اعمال افزون در شب بيست و سوم ، خواندن سوره دُخان در آن شب و در هر شب است... .(10) 

و ـ خواندن هزار بار سوره قدر 

سيّد ابن طاووس ـ در الإقبال ـ :از قرائت قرآن در اين شب [ قرائتِ] هزار بار سوره «إنّا أنزلناه» است. روايتى براى اين ، در شب اوّل ، به صورت كلّى (براى همه ماه) گذشت. اختصاص خواندن اين سوره در اين شب نيز با سندهاى چندى از امام صادق عليه السلام براى ما روايت شده است ،كه فرمود: «اگر كسى در شب بيست و سوم ماه رمضان ، هزار بار سوره إنّا أنزلناه بخواند ، صبح خواهد كرد ، در حالى كه يقين او ، با اعتراف به آنچه مخصوص ماست ، استوار خواهد بود و اين نيست ، مگر به سبب آنچه در خواب خود مى بيند». (11) 

ز ـ دعا براى امام زمان عليه السلام 

مصباح المتهجّد ـ به نقل از محمّد بن عيسى ، با سدر شب بيست و سوم ماه رمضان ، اين دعا در حال سجود ، ايستاده ، نشسته و در هر حال و در همه ماه و هر گونه و هر وقت از روزگارت كه ممكن شود ، مكرّر خوانده مى شود. پس از ستايش خداى متعال و درود بر پيامبر ، محمّد صلى الله عليه و آله ، مى گويى : 

«خداوندا! در اين ساعت و در هر ساعت ، براى ولىّ خود ، ... پسر ... (حجة بن الحسن ع) ، سرپرست و نگهبان و پيشوا و ياور و راهنما و چشم باش ،تا آن كه او را در زمين خود ، با اطاعت و رغبت مردم ساكن سازى و وى را در آن به مدّت طولانى بهره مند گردانى!».

(12)

 

 فضيلت و آداب روز قدر

  

الإقبال ـ به نقل از هشام بن حكم ، از امام صادق : روزِ شب قدر ، مثل شب قدر است. (13)

 

امام صادق عليه السلام:شب قدر ، در هر سال ، هست و روز شب قدر ، مثل شب قدر است. (14)

 

امام صادق عليه السلام: صبح روز شب قدر ، مثل شب قدر است. پس ، عمل و تلاش كن . (15)

 

 

 التما س دعا 

تبلیغات مسجد حجت ابن الحسن (عج)


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







:: موضوعات مرتبط: خداشناسی ، دعا، ،
:: برچسب‌ها: اعمال مخصوص شب های قدر(شب نوزدهم , بیست و یکمو بیست و سوم ماه مبارک رمضان),
نویسنده : حمید داودی راد
تاریخ : یک شنبه 1 تير 1395